поизводител JOHN GALLIANO

Джон Галиано е британски моден дизайнер, който е главен дизайнер на френските къщи Givenchy (1995-1996) и Christian Dior (1996-2011).


Моден дизайнер Джон Галиано е роден на 28 ноември 1960 г. в Гибралтар. След дипломирането си от Централния Сен Мартин, той пуска собствена линия. Известна за причудливи и скандални дизайни, той оглавява френските хаути от сем. Givenchy (1995-1996) и Christian Dior (1996-2011). През 2011 г. кариерата му влезе в талиспин, когато той беше арестуван за внасяне на антисемитски забележки в бара в Париж.


Галиано се записва в Централния колеж по изкуствата и дизайна "Сен Мартин" през 1981 г. Докато е в училище, той работи като школа за британския Национален театър, известната компания в Лондон, за да се увери, че теспанците на компанията изглеждат перфектни. Неговата завършваща колекция през 1984 г., вдъхновена от Френската революция и озаглавена "Les Incroyables", е купена изцяло от независимия моден бутик в Лондон Браунс. Галиано скоро създава свой собствен етикет и се радва на подкрепата на различни финансови поддръжници. Неговите колекции са драматични и сложни, но само за няколко години неговите сложни видения бяха смазани от липсата на бизнес умения.


Галиано се бори финансово от години, продължавайки да работи непрекъснато, докато не се срещна и спечели подкрепата на главния редактор на американското Vogue Анна Уинтур и творческия директор на Vogue за американското издание Андре Леон Талей. Тези мощни съединители го запознаха с португалския моден покровител Сао Шлуббергер. За да си възвърне основата, Шлъмбергър му заема къщата си за модно шоу, а няколко топ модела работиха безплатно. Той проектира цялата колекция от един болт от плат. Примамливостта на Шулбергер донесе на преден план няколко нови финансисти. В резултат на това Галиано е назначен за главен дизайнер на Givenchy през 1995 г., като по този начин се превръща в първият британски дизайнер, който оглавява френска къща с висша мода. След две години се премести в Christian Dior.


През 2011 г. Галиано удари заглавията по всички весници. Британският таблоид "Слънцето" публикува видеоклип на Галиано, който прави антисемитски забележки на италиански туристи в бара в Париж. Неговото спорно поведение беше гореща тема и се обсъждаше далеч отвъд модния свят. След като прекрати дизайнера през февруари 2011 г., Christian Dior обяви през март 2011 г., че е започнало производство за окончателно освобождаване на Галиано.

Показване на 1 - 5 от 5 артикула
Показване на 1 - 5 от 5 артикула