поизводител TED LAPIDUS

Едмонд Тед Лапидус (23 юни 1929 - 29 декември 2008 г.) е френски моден дизайнер.Той е роден в Париж, син на руско-еврейски емигрантски шивач.
Лапидус е смятан за създател и пионер на моноезичния моден облик и е приписван с въвеждане на военна и сафариска гледка в висшата мода.Той е признат за първият дизайнер,който поставя военни стил през рамото на мъжки и женски дрехи и с това,че синьото дънки е част от основните модни дизайни.
След стажуване с Диор Лапидос започва свой собствен моден знак през 1951 г. и придобива известност през 60-те години, когато френски известни личности като Брижит Бардо,Франсоа Харди и Ален Делон започват да носят своите творения.Лапидус се оказал влиятелен и извън Франция и бил първият дизайнер, който убедил Twiggy да носи костюм и вратовръзка, а не мини пола.Джон Ленън беше друг почитател и през 1969 г. помоли Лапидус да изработи бяла кожена чанта, в която да се помещава набор от четиринадесет еротични литографии, които е направил.Известно като "Bag One", ограниченото издание от 300 торбички включваше ципове, дръжки и ключалка, както и подписът на Ленън в черно, и беше ръчно зашит в Италия и по-късно подписан от Beatle. Lapidus също така проектира белия костюм, който Ленън носеше на корицата на албума The Beatles 'Abbey Road. Той беше приет в Chambre syndicale de la haute couture parisienne през 1963 г.Той проектира костюма за сафари, стил на мъжки костюм, който беше популярен в Австралия през 70-те години.В края на 70-те години на миналия век етикетът "Лапидус" започва да произвежда модни аксесоари, тъй като пазарът на висши дизайни намалява. През 1989 г. синът на Тед Лапидус Оливър Лапидус пое етикета -Лапидус.През 2000 г. етикетът "Лапидус" престава да произвежда висша мода и сега е известен най-вече със своите модни аксесоари за часовници и парфюми.

Показване на 1 - 4 от 4 артикула
Показване на 1 - 4 от 4 артикула